Kybernetické hrozby aneb Čeho se Češi nejvíce bojí?

Až 79 % Čechů se obává kybernetického útoku. Více než polovinu děsí ztráta identity a zneužití osobních údajů. Většina dotázaných spoléhá na to, že se o jejich kybernetickou bezpečnost postarají poskytovatelé služeb.

Strach je neuvěřitelně mocný nástroj, po tisíce let byl používán k manipulaci a ovládání hlavně obyčejných lidí. Strach z kybernetických útoků může navíc přispět k rozvoji úzkostných poruch, neuróz či depresí, které výrazně ovlivňují kvalitu života postižených jedinců.Z výzkumů vyplývá, že strach nás dělá hloupými, hroutí skupinovou inteligenci, v mysli zakazuje objevné chování a omezuje náš osobní i profesní život. V boji proti strachu nám může pomoci informovanost – a to je cílem našeho článku o kybernetických hrozbách.

Je technologie 5G bezpečná?

Bohužel musíme konstatovat, že pátá generace bezdrátových systému a sítí 5G není o nic bezpečnější než generace předešlé, spíše naopak. Superrychlé internetové připojení nám usnadňuje život, zároveň se ale zvyšuje i riziko kybernetických útoků. V současnosti využívá 5G síť zhruba 40 % populace, tím se také zvyšuje počet připojených zařízení s nimi i hrozeb. Na vině jsou i společnosti, které vyvíjejí nové služby a aplikace, příliš se soustředí na služby a produkty a kybernetické bezpečnosti nevěnují dostatečnou pozornost. V této souvislosti je důležité myslet také na bezpečnost dětí, které dnes čím dál častěji používají chytré telefony. Pro rodiče může být výhodné zvolit vhodný mobilní tarif pro děti, který nejen zajistí dostatečné připojení k internetu, ale také umožní nastavit limity a kontrolu, aby byly děti na síti v bezpečí.

Sociální sítě se stávají politickým nástrojem

Každodenní fungování běžného člověka doprovází konzumace obsahu na sociálních sítích. Více než kdy dřív se zajímáme, co náš kamarád z dětství zrovna dělá a s radostí využíváme toho, že spousta lidí dobrovolně přišla o své soukromí. Podle časopisu Forbes má Facebook, největší platforma sociálních médií na světě, dvě miliardy uživatelů – každou vteřinu na Facebooku vznikne pět nových účtů. Podle společnosti FireEye zabývající se kybernetickou bezpečností mohou být sociální média využívána k prosazování potenciálně nebezpečných politických zájmů a s takovým počtem uživatelů je velmi snadné někoho ovlivnit a nachytat. Společnost FireEye objevila několik účtů, které propagovaly protiarabská a protiizraelská témata mezi publikem v USA, Velké Británii, Latinské Americe i u nás, v Evropě.

Nejčastější obavy českých uživatelů internetu

  • Phishing

Phishing je metoda, při které se podvodníci snaží získat citlivé osobní údaje, jako jsou hesla či údaje o platební kartě. Většinou se o to snaží prostřednictvím falešných e-mailů a SMS zpráv.

  • Krádež identity

V případě, že se podvodníkům podaří ukrást osobní údaje, mohou se pokusit o krádež identity. Za účelem získání finančních prostředků nebo jiných výhod.

  • Malware

Škodlivý software, který se do zařízení dostane bez vědomí uživatele se nazývá malware. Ten může poškodit data a napomoci ke krádeži informací, mnohdy zvládne i ovládnout zařízení.

  • DDoS útoky

Distributed Denial of Service (DDoS) se nazývá útok, při kterém se podvodníci pokouší skrze infikovanou síť počítačů (zombie) napadnout webovou stránku, aplikaci či e-shop a tím ho znepřístupnit.

Jak se chránit?

Vždy, když si zakládáte nový účet v aplikaci či na webových stránkách, ujistěte se, že máte silné heslo. Neotvírejte podezřelé e-maily, čtěte informace od svých poskytovatelů služeb, kteří před podvody varují. Pokud si nejste jisti, jakou strategii proti kyberútokům má například vaše banka, neváhejte se na ni obrátit a informovat se.

Zdroj foto: DC Studio / Adobestock.com